Ge ditt hus en uppfräschning med fönstermålning!

2020-10-13 09:37:14

Det finns flera fördelar med att ge dina fönster en uppfräschning med en fönstermålning. Fönstermålning är en investering som både ger fönsterna nytt liv och längre hållbarhet, samt en ny lyster för hela byggnaden. Eftersom fönstersnickerier blir utsatta för klimatpåfrestningar på daglig basis så behöver de ett regelbundet underhåll för att behålla skicket under hela sin livstid. Regn, vind, sol och snö – det svenska klimatet brukar vara bra på att bjuda på variation och överraskningar. Inte så konstigt att fönsterna får utstå en del.

 

Fönstermålning Stockholm

 

Att måla om sina fönster istället för att köpa nya är i de flesta fall bättre för både miljön och plånboken. Gamla klassiska träfönster är tillverkade i mycket ett robust virke och håller sig fräscha i många år efter en korrekt utförd målning.

 

Utför fönstermålning i god tid

När den gamla färgen börjar spricka och kittet lossnar från rutorna vet man att det är hög tid att måla om sina fönster. Man kan givetvis måla om sina fönster innan dess, om man till exempel tröttnat på den gamla färgen och känner sig sugen på en ny.

 

Har dina fönster synliga skavanker på de målade ytorna bör du snabba på med ommålningen eftersom virket löper större risk att skadas när det saknar det skydd som målarfärgen annars utgör så länge färgen är intakt. Fukt som trängt in i träet brukar vara anledningen till att färgen flagnar.

 

Regelbundet underhåll av fönster


Fönstersnickerier behöver ses över med jämna mellanrum och underhållas regelbundet för att de ska behålla både form och funktion. Genom att måla om dina fönster kan du ge dem många år extra och dessutom slippa kostsamma och onödiga fönsterbyten i förtid.

 

Så går en fönstermålning till

En fönstermålning börjar oftast med att man skrapar bort all gammal, lös färg som är på väg att flaga bort. Även rester av gammalt kitt tas bort och sedan tvättas fönstren med lämpliga medel och låter det torka ordentligt. Viktigt att fukthalten är under 15 procent. När träet är redo att målas grundas fönstret med en grundolja som kommer att skydda träet och därefter är det dags för kittning. Grundfärg stryks sedan på innan själva fönsterfärgen målas.